logologo
Interviu cu dl. Dan Grigore, DG Security Services, câştigător OSPA România 2017 la categoria „Manageri şi Directori de Securitate In-House” Dan Grigore este Manager de Securitate în cadrul companiei DG Security Services SRL, Director de Securitate Deichmann România şi activează în industria de securitate privată de mai bine de 20 de ani.
Dl. Grigore a pus la punct un sistem de raportare ce constă în transmiterea în timp real a tuturor incidentelor de securitate din cele 100 de puncte de lucru (furturi, altercaţii, ameninţări, etc.), înregistrarea lor la sediul central de către o persoană dedicată, analizarea situaţiei pentru fiecare magazin în parte, previzionarea activităţii în baza istoricului şi acţionarea în consecinţă pentru obţinerea unui raport cost beneficiu cât mai favorabil. Acest sistem flexibil generează plus valoare prin folosirea resurselor bugetare cât mai eficient şi obţinerea unor rezultate cu costuri optimizate.
Juriul OSPA a considerat că: “Valoarea proiectului constă în transformarea auditului de securitate într-un pas necesar pentru creşterea gradului de securitate şi a eficacităţii acesteia la nivelul companiei, precum şi a flexibilizării alocării posturilor de pază corelate nivelelor de risc, aşa cum au fost relevate de numărul incidentelor şi valoarea pagubelor produse în perioadă anterioară.”
OSPA: Ce au însemnat pentru dumneavoastră Premiile OSPA România?
Dan Grigore: Înseamnă foarte mult, înseamnă recunoaşterea abilitaţilor profesionale şi a muncii pe care am depus-o în toţi aceşti ani. Înseamnă recunoaşterea încrederii pe care o mare companie mi-a acordat-o mie şi pe care am putut să o onorez la cel mai înalt nivel.
OSPA: S-a schimbat ceva de la Gală Premiilor OSPA?
Dan Grigore: O, da! Am observat că lumea „mă caută”, că profilul meu este vizualizat pe cele mai importante reţele de socializare, pe Facebook şi pe LinkedIn, am observant că oameni cu care nu am vorbit de ani de zile mă sună să mă felicite pentru premiu şi să-mi ureze „la mai multe”. Am realizat că oamenii nu sunt chiar indiferenţi la asemenea acte de recunoaştere profesională şi că nu considera Galele OSPA un simplu „moft”, o simplă acolada pe care mi-am prins-o în piept.
OSPA: Păreţi oarecum surpins!
Dan Grigore: Să fiu sincer, la început nu am dat mare importanţă acestui proiect şi până nu de mult nu a însemnat mare lucru. Poate din necunoaştere, poate din lipsă de încredere că el poate trece şi de prima ediţie. Pe măsură ce m-am implicat, mi-am dat seama că este un proiect serios, extrem de important pentru industria noastră.
OSPA: De ce aţi fost reticient?
Dan Grigore: Poate că la prima ediţie nici proiectul nu a fost promovat suficient în interiorul comunităţii de securitate, poate că şi mentalitatea noastră, a românilor, e de vină căci suntem reticienti la nou şi la schimbare – ne e oarecum teamă de tot ce nu e cum ne-am obişnuit.
OSPA: Când aţi început să credeţi în el?
Dan Grigore: Când am văzut că se organizează şi a doua ediţie şi, de ce să nu fiu sincer până la capăt, când m-am scris în concurs, la categoria Manageri de Securitate/Directori de Securitate (în house), când am văzut că am fost nominalizat printre finalişti, când am văzut care sunt contracandidaţii la premiu – oameni pe care-i apreciez mult şi pe care-i respect profesional.
OSPA: Premiul din 2017 va obliga?
Dan Grigore: Cu siguranţă! În primul rând mă obliga să particip şi în 2018, să arăt că premiul din 2017 nu s-a datorat unei conjuncturi sau norocului. De asemenea, am realizat cât de important este să participi la un concurs care te scoate din rutină de zi cu zi şi te forţează să devii creativ, să reflectezi mai mult asupra muncii tale şi a colegilor tăi, să încerci să faci lucrurile „altfel” şi, de ce nu, mai bine. OSPA te duce în zona creativităţii, a unor proiecte pe care de mult ai vrut să le implementezi, dar pe care le-ai amânat din cauză că te-ai lăsat (pre)ocupat cu rutina. OSPA este genul de oportunitate care te obliga să treci asemenea proiecte de pe lista de aşteptare pe lista de priorităţi.
OSPA: Ce apreciaţi la programul Premiilor OSPA?
Dan Grigore: În primul rând apreciez faptul că asemenea acţiuni sunt de natură să creasa prestigiul profesiei noastre. În al doilea rând apreciez faptul că acest program validează nişte standarde de calitate. În al treilea rând, premiile OSPA oferă o platformă de comunicare a inovaţiei în acest domeniu.
OSPA: Ce este important în domeniul securităţii private: tehnică sau factorul uman?
Dan Grigore: Părerea mea este că în zona de security, factorul uman reprezintă 80-90% din succesul unei operaţiuni de succes.
OSPA: În acest caz, cât de importantă este pregătirea profesională, trainingul pentru că un agent să-şi facă treaba cu succes?
Dan Grigore: Înainte de a vorbi de training, este esenial că agentul să aibă calităţile morale care să-I permită să desfăşoare o asemenea meserie. Unii sunt de părere că „oricine poate fi agent de securitate”, dar eu nu împărtăşesc această opinie. Pentru un agent, calităţile lui morale: cinstea, onestitatea, onoarea, loialitatea sunt esenţiale şi acestea nu pot fi învăţate la vârsta la care cineva poate deveni agent de securitate. Să nu uităm că aceşti agenţi sunt acolo să protejeze bunurile şi integritatea fizică a unor persoane. De asemenea, ei sunt puşi să păzească elemente ale infrastructurii critice, ori nu poţi trimite pe primul găsit de pe strada să facă aşa ceva. Apoi trebuie să vezi abilităţile fizice şi – foarte important! – psihice pe care le are un om astfel încât să performeze într-un post. Căci una este să pui pe cineva în post la intrarea unei clădiri de birouri unde sunt „corporatişti” din multinaţionale – unde ai nevoie de un pic de diplomaţie şi „arta conversaţiei” – şi alta este să ai post într-o zonă industrială, într-un mall, într-un câmp petrolifer sau la intrarea unui pub. Pornind de la darul natural, poţi începe pregătirea. Oricine poate fi un agent de pază, dar eu cred că nu oricine ar trebui să fie un agent de pază.
OSPA: În fine, OSPA 2018…
Dan Grigore: Voi fi acolo. Pe lângă o provocare, este acum o obligaţie morală să fiu prezent. Ca şi în sport, nu este suficient să fi câştigat o dată, căci fără perseverenţă şi fără consecventa orice rezultat poate fi atribuit conjuncturii şi nu excelenţei şi profesionalismului.
A consemnat Ovidiu Constantinescu.