Interviu cu dl. Dan Grigore, DG Security Services, Castigator OSPA Romania 2017 la categoria „Manageri si Directori de Securitate In-House”
Dan Grigore este Manager de Securitate in cadrul companiei DG Security Services SRL, Director de Securitate Deichmann Romania si activeaza in industria de securitate privata de mai bine de 20 de ani.

Dl. Grigore a pus la punct un sistem de raportare ce consta in transmiterea in timp real a tuturor incidentelor de securitate din cele 100 de puncte de lucru (furturi, altercatii, amenintari, etc.), inregistrarea lor la sediul central de catre o persoana dedicata, analizarea situatiei pentru fiecare magazin in parte, previzionarea activitatii in baza istoricului si actionarea in consecinta pentru obtinerea unui raport cost beneficiu cat mai favorabil. Acest sistem flexibil genereaza plus valoare prin folosirea resurselor bugetare cat mai eficient si obtinerea unor rezultate cu costuri optimizate.

Juriul OSPA a considerat ca: “Valoarea proiectului consta in transformarea auditului de securitate intr-un pas necesar pentru cresterea gradului de securitate si a eficacitatii acesteia la nivelul companiei, precum si a flexibilizarii alocarii posturilor de paza corelate nivelelor de risc, asa cum au fost relevate de numarul incidentelor si valoarea pagubelor produse in perioada anterioara.”

OSPA: Ce au insemnat pentru dumneavoastra Premiile OSPA Romania?
Dan Grigore: Inseamna foarte mult, inseamna recunoasterea abilitatilor profesionale si a muncii pe care am depus-o in toti acesti ani. Inseamna recunoasterea increderii pe care o mare companie mi-a acordat-o mie si pe care am putut sa o onorez la cel mai inalt nivel.

OSPA: S-a schimbat ceva de la Gala Premiilor OSPA?
Dan Grigore: O, da! Am observat ca lumea „ma cauta”, ca profilul meu este vizualizat pe cele mai importante retele de socializare, pe Facebook si pe LinkedIn, am observant ca oameni cu care nu am vorbit de ani de zile ma suna sa ma felicite pentru premiu si sa-mi ureze „la mai multe”. Am realizat ca oamenii nu sunt chiar indiferenti la asemenea acte de recunoastere profesionala si ca nu considera Galele OSPA un simplu „moft”, o simpla acolada pe care mi-am prins-o in piept.

OSPA: Pareti oarecum surpins!
Dan Grigore: Sa fiu sincer, la inceput nu am dat mare importanta acestui proiect si pana nu de mult nu a insemnat mare lucru. Poate din necunoastere, poate din lipsa de incredere ca el poate trece si de prima editie. Pe masura ce m-am implicat, mi-am dat seama ca este un proiect serios, extrem de important pentru industria noastra.

OSPA: De ce ati fost reticient?
Dan Grigore: Poate ca la prima editie nici proiectul nu a fost promovat suficient in interiorul comunitatii de securitate, poate ca si mentalitatea noastra, a romanilor, e de vina caci suntem reticienti la nou si la schimbare – ne e oarecum teama de tot ce nu e cum ne-am obisnuit.

OSPA: Cand ati inceput sa credeti in el?
Dan Grigore: Cand am vazut ca se organizeaza si a doua editie si, de ce sa nu fiu sincer pana la capat, cand m-am scris in concurs, la categoria Manageri de Securitate/Directori de Securitate (in house), cand am vazut ca am fost nominalizat printre finalisti, cand am vazut care sunt contracandidatii la premiu – oameni pe care-i apreciez mult si pe care-i respect profesional.

OSPA: Premiul din 2017 va obliga?
Dan Grigore: Cu siguranta! In primul rand ma obliga sa particip si in 2018, sa arat ca premiul din 2017 nu s-a datorat unei conjuncturi sau norocului. De asemenea, am realizat cat de important este sa participi la un concurs care te scoate din rutina de zi cu zi si te forteaza sa devii creativ, sa reflectezi mai mult asupra muncii tale si a colegilor tai, sa incerci sa faci lucrurile „altfel” si, de ce nu, mai bine. OSPA te duce in zona creativitatii, a unor proiecte pe care de mult ai vrut sa le implementezi, dar pe care le-ai amanat din cauza ca te-ai lasat (pre)ocupat cu rutina. OSPA este genul de oportunitate care te obliga sa treci asemenea proiecte de pe lista de asteptare pe lista de prioritati.

OSPA: Ce apreciati la programul Premiilor OSPA?
Dan Grigore: In primul rand apreciez faptul ca asemenea actiuni sunt de natura sa creasa prestigiul profesiei noastre. In al doilea rand apreciez faptul ca acest program valideaza niste standarde de calitate. In al treilea rand, premiile OSPA ofera o platforma de comunicare a inovatiei in acest domeniu.

OSPA: Ce este important in domeniul securitatii private: tehnica sau factorul uman?
Dan Grigore: Parerea mea este ca in zona de security, factorul uman reprezinta 80-90% din succesul unei operatiuni de succes.

OSPA: In acest caz, cat de importanta este pregatirea profesionala, trainingul pentru ca un agent sa-si faca treaba cu succes?
Dan Grigore: Inainte de a vorbi de training, este esenial ca agentul sa aiba calitatile morale care sa-I permita sa desfasoare o asemenea meserie. Unii sunt de parere ca „oricine poate fi agent de securitate”, dar eu nu impartasesc aceasta opinie. Pentru un agent, calitatile lui morale: cinstea, onestitatea, onoarea, loialitatea sunt esentiale si acestea nu pot fi invatate la varsta la care cineva poate deveni agent de securitate. Sa nu uitam ca acesti agenti sunt acolo sa protejeze bunurile si integritatea fizica a unor persoane. De asemenea, ei sunt pusi sa pazeasca elemente ale infrastructurii critice, ori nu poti trimite pe primul gasit de pe strada sa faca asa ceva. Apoi trebuie sa vezi abilitatile fizice si – foarte important! – psihice pe care le are un om astfel incat sa performeze intr-un post. Caci una este sa pui pe cineva in post la intrarea unei cladiri de birouri unde sunt „corporatisti” din multinationale – unde ai nevoie de un pic de diplomatie si „arta conversatiei” – si alta este sa ai post intr-o zona industriala, intr-un mall, intr-un camp petrolifer sau la intrarea unui pub. Pornind de la darul natural, poti incepe pregatirea. Oricine poate fi un agent de paza, dar eu cred ca nu oricine ar trebui sa fie un agent de paza.

OSPA: In fine, OSPA 2018…
Dan Grigore: Voi fi acolo. Pe langa o provocare, este acum o obligatie morala sa fiu prezent. Ca si in sport, nu este suficient sa fi castigat o data, caci fara perseverenta si fara consecventa orice rezultat poate fi atribuit conjuncturii si nu excelentei si profesionalismului.