logologo
Muzeul de Mineralogie – evaluare de risc la securitate fizica, post eveniment infractional.

Furtul de acum aproximativ un an, de la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, a determinat conducerea obiectivului să apeleze la serviciile unei firme specializate, pentru evaluarea de risc la securitate fizică.
Măsurile luate au condus la creşterea securităţii şi la minimizarea riscului petrecerii unui eveniment similar celui de acum un an. Trebuie reamintit că, în noaptea de 25 spre 26 ianuarie 2014 (la orele 03.00, din Expoziţia permanentă a Muzeului de Mineralogie, a fost sustrasă, în urma pătrunderii prin efracţie, una dintre cele mai valoroase piese din colecţia Muzeului şi a patrimoniului cultural naţional mobil – concreşterea sferoidală de calcit, cu diametru de 8 cm, jumătate de culoare albă, jumătate neagră. Infractorul a escaladat zidul perimetral, aflat în spatele obiectivului, a pătruns în Muzeu pe casa scărilor, spărgând una dintre suprafeţele vitrate exterioare şi, apoi, în sala de expoziţie, printr-un spaţiu extrem de îngust, situat între uşa protejată cu grilaje metalice şi peretele exterior, spărgând o altă suprafaţă vitrată. Pentru că, în obiectiv, exista instalat un subsistem de detecţie a efracţiei, activarea unui senzor de mişcare a condus la declanşarea alarmei acustice şi silenţioase. Infractorul a avut nevoie de doar de 13 secunde pentru a sparge geamul gros de 10 mm al suprafeţei vitrateîn care se afla exponatul, a furat eşantionul şi a părăsit obiectivul.
Din păcate, în lipsa unui program de tip Security Awareness – care să conducă la formarea unei culturi desecuritate (prin conştientizarea faptului că problematica securităţii este vitală şi esenţială în desfăşurarea activităţii) şi formarea deprinderilor de identificare si raportare a indicatorilor de risc de securitate – a apărut o situaţie cu efecte negative. Astfel, ajuns în obiectiv în limita temporară prevăzută în contract, conform termenilor prevăzuţi de lege, echipajul de intervenţie rapidă a fost informat, în mod eronat, de către agentul de securitate, care efectua serviciul de pază în obiectiv, că ar fi fost o alarmă falsă. În consecinţă, s-a renunţat, pe moment, la verificarea obiectivului. Furtul a fost constatat de abia dimineaţa, la efectuarea procedurii de predare-primire a postului, între agenţii de securitate.
Ancheta – demarată în urmă cu un an de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Maramureş – este în curs de desfăşurare, neexistând. în momentul de faţă, informaţii sau rezultate parţiale, care să poată fi prezentate public, scrie actualmm.ro. În cadrul Muzeului de Mineralogie, pentru a remedia daunele produse şi a preveni evenimente similare, s-au luat o serie de măsuri descrise pe scurt, după cum urmează:
– au fost înlocuite suprafeţele vitrate distruse; au fost retrase din expoziţie piesele de tezaur şi s-au depozitat la loc sigur; au fost trimise informări asupra evenimentelor produse, la Consiliul Judeţean Maramureş, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, la Ministerul Culturii şi la societatea asiguratoare;
– s-au întrunit într-o şedinţă reprezentanţi ai tuturor firmelor implicate în asigurarea serviciilor de pază,securitate, monitorizare–intervenţie care au contract de prestării servicii cu obiectivul vizat; pe baza raportului şedinţei, s-au întocmit un nou Plan de pază şi un nou Consemn al posturilor de pază. Acestea au fost supuse avizării de către instituţiile abilitate în domeniu şi sunt actualmente aplicate;
– s-a achiziţionat un nou DVR al subsistemului TVCI (pentru stocarea electronică a imaginilor înregistrate de camerele de video de monitorizare), celălalt fiind preluat, pentru cercetări, de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Maramureş;
– s-au montat grilaje metalice în locul unde a avut loc efracţia şi în alte locaţii considerate insuficient securizate (casa scărilor, alte geamuri exterioare); s-au zidit unele dintre ferestrele exterioare; a fost verificat şi eficientizat sistemul de alarmare la efracţie, prin montarea suplimentară a unor senzori de mişcare.